Телефонний сталкінг: як вести себе, коли вас переслідують по телефону

Телефонний сталкінг: як вести себе, коли вас переслідують по телефону

Насильство, як правило, асоціюється з проявами агресії, побиттям, приниженням та образами. Але воно не завжди буває очевидним. Є приховане психологічне насильство – нав’язливе, небажане переслідування іншої людини. Що таке сталкінг та як із ним боротися – читайте в нашому матеріалі.


Що таке сталкінг

Сталкінг (Stalking – переслідування) – небажана, нав’язлива увага до однієї людини з боку іншої людини в реальному житті або в онлайн-просторі. Кіберсталкінг також вважається одним з видів психологічного насильства. Головна мета кривдника – домогтися уваги іншої людини без її на те згоди та бажання. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «ФАКТИ».

Переслідування відбувається через погрози, нав’язливе спілкування, пропонування зустрічей, постійні дзвінки, повідомлення, відстежування всіх постів у соціальних мережах, збір особистої інформації про жертву, образливі коментарі, залякування у соцмережах тощо. Все це позбавляє людину почуття безпеки та змушує весь час жити у страху за своє життя і здоров’я.

Куди звертатися, якщо натрапив на телефонного переслідувача

Юрист та адвокат Ростислав Кравець розказує, що статистичних даних щодо жертв сталкінгу в Україні немає. З небажаною увагою може зіткнутися будь-яка людина: жінки, чоловіки (колишнє подружжя), відомі люди, зірки тощо.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

За сталкінг важко засудити, адже нав’язливе переслідування може здаватися схожим на звичайне залицяння. Однак сталкінг – це серйозна проблема, яка може мати трагічні наслідки. Тому її не варто ігнорувати.

Якщо людину переслідують, вона може звернутися до:

  • Національної поліції України;
  • представника з дотримання рівних прав і свобод уповноваженої Верховної Ради з прав людин;
  • експертної ради з протидії дискримінації при Міністерстві соціальної політики;
  • профільних громадських організацій (наприклад, подзвонити на гарячу лінію правозахисного центру Ла-Страда).

За статистикою, число звернень через сталкінг щороку зростає, тому не варто ігнорувати чи замовчувати проблему, а слід намагатися вирішити її.

Ростислав Кравець розповідає, що в Україні не передбачена окрема стаття за сталкінг. Засудити кривдника можна за суміжними статтями: хуліганство, примушення, шантаж, порушення недоторканності приватного життя тощо.

Як запобігти кіберсталкінгу – прості правила

Для запобігання кіберсталкінгу дотримуйтеся таких правил:

  1. Не ігноруйте проблему. Зверніться за допомогою до спеціальних установ. Розкажіть про переслідування рідним, друзям, просіть про допомогу та підтримку.
    Збирайте докази. Людина, яка страждає від сталкінгу, має обов’язково зробити скриншоти листувань у соціальних мережах або в смс-повідомленнях, зробити записи телефонних розмов.
  2. Зверніться до Національної поліції. Напишіть заяву та опишіть все, що з вами відбувається. Особливо про приниження, погрози життю чи здоров’ю.
    Зверніться по допомогу до психолога. Фахівець допоможе жертві знайти внутрішні ресурси для боротьби та протистояння сталкінгу.

Кожен випадок переслідування – індивідуальний. Можливо, позбутися кіберсталтингу допоможе блокування кривдника у всіх соціальних мережах, внесення телефону в чорний список, розмова або, навпаки, абсолютне його ігнорування.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *