У справі плавця з Гідропарку поліцейські не прийшли в суд

Дніпровський суд Києва провів чергове засідання у справі Валентина Бур’янова, якого звинуватили у порушенні правил карантину через плавання у Дніпрі.

Чоловік виклав відео засідання у Фейсбук.

Суд допитав тільки одного свідка – товариша імовірного порушника.

– Зустрілися в тому районі з метою здійснити прогулянку. В ході прогулянки Валентин вирішив дістатися іншого берегу шляхом переходу через Венеціанський міст. Він був вдягнутий у маску. Пройти йому не дозволили працівники поліції. Там було багато працівників поліції різних підрозділів: КОРД, звичайна національна поліція, ще хтось… Він продемонстрував їм своє посвідчення особи в ході діалогу та просив дати можливість реалізувати право на вільне пересування. Така можливість надана не була. Тоді він вирішив дістатися берега іншим шляхом. Здійснив заплив і на іншому боці (я бачив це здалеку) люди, схожі за зовнішніми ознаками на працівників поліції, провели його затримання. Застосували фізичну силу, заламали руку за спину і одягнули кайданки. Далі помістили його у службовий автомобіль.

Перед тим, як здійснити заплив, Бур’янов віддав мені свій одяг і свій паспорт… Я підійшов і віддав одяг працівникам поліції, передав паспорт. Бур’янов знаходився в автомобілі без верхнього одягу, у спідній білизні, в кайданках, заблокований невідомо якою кількістю поліцейських, але там була повна машина.

Далі затриманого повезли у відділок поліції, а свідок узяв таксі і поїхав слідом. Згодом він бачив Бур’янова за склом у відділку.

– Це тривало кілька годин. Потім його повели до Дніпровського суду. Вже було близько вечора, коли все це закінчилося… Може 5-6 година закінчилась вся ця ситуація. Весь цей час Бур’янова тримали, не давали йому пересуватися, супроводжували працівники поліції. В суд його теж везли працівники поліції. Не дали самостійно йому туди прибути, сказали: поїдеш з нами.

Але того дня у зв’язку з необхідністю ознайомлення з матеріалами справи, судове засідання відклали і чоловіка відпустили. Через тиждень суд повернув поліції протокол на переоформлення.

На запитання адвоката свідок сказав:

– Ні від кого він не тікав. Вийшов з берега і прийняв свою долю. Ніякого опору він не чинив.

Також свідок розповів, що поліцейські не сказали, куди везуть затриманого, і він сам здогадався, що це може бути районний відділ.

– Скільки взагалі була кількість тих осіб, яка прийшла погуляти по парку? Пам’ятаєте? – запитав суддя Дзюба.

– У поліцейській формі?

– Ні, без поліцейської форми.

– Ми прийшли вдвох. Крім того, там була певна кількість журналістів. Як мені потім стало відомо, там до того відбулась якась акція якихось активістів… З цими особами ми не знайомі.

– Ви повідомили, якийсь інцидент відбувся між Бур’янвоим і працівниками поліції біля мосту? 20-30 хвилин про що вони там розмовляли?

– Вони розмовляли про Конституцію України, про права людини…

– Вони що у нас викладачі конституційного права?

– Вони ж реалізують державну політику певним чином…

– Вони?

– Наділені повноваженнями, вибачте, обмовився… Намагався правоприменительная практика перекласти на українську мову.

– Правоприменительною практикою не займаються – це 100%. Зрозуміло! 20-30 хвилин вони спілкувалися з приводу Конституції… У зв’язку з чим? Бур’янов заважав виконувати їхні професійні обов’язки? Чим вони займаються?! У нас злочинність зашкалює. Вони 20-30 хвилин невідомо про що розмовляють?

– Вони спілкувалися з приводу того, чи має право Бур’янов пройти по мосту.

– Вони заважали йому пройти. А чого?

– Посилаються на постанову Кабінету міністрів щодо карантинних заходів.

– У карантинних заходах написано, що не можна через мости переходити? Вони взагалі не пускали? Чи тільки Бур’янова? Може, він їм не сподобався.

– На той момент намагався пройти один Бур’янов, коли я спостерігав цю ситуацію.

– А Ви не збиралися?

– Я вів відеофіксацію Бур’янова на випадок, якщо його там поб’ють. Знаю, що є така статистика в нашій країні, що іноді поліцейські б’ють громадян.

– Щось вони странні. То вони про Конституцію мають розмовляти, то…

На уточнюючі запитання свідок повідомив, що чоловік спілкувався із поліцейськими в масці, яку скинув тільки перед заходом у воду.

Лейтенант Степанець та інші поліцейські, які також мали бути допитані судом у засідання з’явилися.

«Ми конєшно викликали, але ви знаєте, що марок у нас немає», – повідомив суддя Дзюба і уточнив, що відсутнє підтвердження про отримання повісток.

Захисник стала пропонувати вислати листи за свій кошт. Суддя відмовився і сказав, що поліцейські мали також отримати листи електронною поштою.

Суд відклав розгляд до 1 липня. Цікаво, що 6 липня спливає тримісячний строк притягнення особи до відповідальності за адміністративне правопорушення.

6 квітня 2020 о 12-30 поліція затримала чоловіка, який купався у Дніпрі. На нього склали адмінпротокол про перебування в парку без засобу індивідуального захисту і порушення правил карантину, а саме постанови Кабінету міністрів №211 від 11.03.2020.

 

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *