ВАКС розпочав аналіз справи Коболєва на суттєвому рівні

ВАКС розпочав аналіз справи Коболєва на суттєвому рівні

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду 14 грудня відмовила стороні захисту колишнього голови правління НАК “Нафтогаз України” Андрія Коболєва в поверненні обвинувального акту, призначила до розгляду по суті та розпочала розгляд справи про преміювання його 10 мільйонами доларів у 2018 році.

Як повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура, прокурор у судовому засіданні оголосила короткий виклад обвинувального акту. Наступне засідання призначено на 4 січня 2024 року. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Delo».

В чому обвинувачують Коболєва

Нагадаємо, що Національне антикорупційне бюро повідомило Коболєву про підозру 19 січня. За даними слідства, в травні 2018 року тодішній очільник “Нафтогазу” всупереч вимогам законодавства видав наказ про преміювання працівників компанії, на підставі чого йому було виплачено майже 261 мільйон гривень.

Ці виплати “за екстраординарні досягнення” в декілька разів перевищували нормативно визначені розміри таких виплат (а саме 37,48 мільйона гривень). До того ж за ті самі досягнення екскерівникові НАК вже було виплачено премію у 2017 році в сумі 12,49 мільйона гривень.

Таким чином, загалом у 2018 році обвинуваченому, як вважає слідство, незаконно було виплачено коштом “Нафтогазу” понад 229,25 мільйона гривень (різниця між фактично виплаченою премією і максимально допустимим її розміром).

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Інкримінують Коболєву частину 5 статті 191 Кримінального кодексу (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах).

Слідство вважає, що Коболєв вчинив зловживання службовим становищем, оскільки, ініціювавши розгляд наглядовою радою НАК погодження виплати премії за досягнення, свідомо приховав від членів комітету з призначень та винагород наглядової ради той факт, що для керівників держпідприємств встановлено граничний розмір преміювання у 36 посадових окладів на рік.

23 січня ВАКС відмовив у задоволенні клопотання НАБУ про арешт Коболєва, але пізніше Апеляційна палата ВАКС все ж застосувала до нього запобіжний захід, відпустивши експосадовція під заставу в 229 мільйонів гривень, тобто суму, заволодіння якою йому інкриміновано.

14 березня суд дещо посилив запобіжний захід, зобов’язавши Коболєва носити на нозі електронний браслет. Надалі дію цього обмеження неодноразово продовжували, поки у вересні не скасували. 30 листопада справу проти Коболєва передали до суду.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *