Затримання Гіркіна в Москві, суд над ним та важливість цього для України та наслідки

Затримання Гіркіна в Москві, суд над ним та важливість цього для України та наслідки

Співробітники російських силових структур затримали колишнього “міністра оборони” самопроголошеної ДНР, офіцера ФСБ Ігоря Стрєлкова (Гіркіна). Його вже доставили до суду для обрання запобіжного заходу у справі за обвинуваченням у “публічних закликах до здійснення екстремістської діяльності”.

Стрєлкова забрали з дому близько опівдня. У його квартирі працівники Слідчого комітету проводять обшук. Детальніше про затримання Стрєлкова розповіла його дружина Мирослава Регінська. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «BBC».

Справа МН17: трьох обвинувачених засудили до довічного ув’язнення

“Сьогодні приблизно о 11:30 до нас приїхали представники Слідчого комітету. Мене в цей час удома не було. Незабаром, за словами консьєржа, вони вивели мого чоловіка під руки і відвезли у невідомому напрямку. Від друзів мені вдалося з’ясувати, що моєму чоловікові висунули звинувачення за статтею 282 КК РФ (екстремізм). Про місцеперебування чоловіка мені нічого невідомо, на зв’язок він не виходив”, — йдеться у публікації від її імені у телеграм-каналі Стрєлкова.

За попередніми даними РБК, затримання проводили за заявою колишнього співробітника ПВК “Вагнер”.

Стрєлков — один із найзатятіших прихильників війни росії проти України. Останнім часом він багато критикував російське керівництво та особливо військове командування через невдачі під час бойових дій в Україні.

Затримання Гіркіна в Москві, суд над ним та важливість цього для України та наслідки

У листопаді 2022 року суд Гааги визнав Стрєлкова і двох його ймовірних посібників винними у справі про катастрофу малайзійського “Боїнга” в небі над Донбасом у липні 2014 року і засудив його до довічного ув’язнення.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Гіркіна вважають одним із тих, хто був ініціатором початку війни на Донбасі. Саме він відігравав ключову роль у захопленні Росією Криму, а потім розпалюванні бойових дій на Донбасі.

Його загін спочатку захопив Слов’янськ, що потім переросло у великий збройний конфлікт проросійських бойовиків та українських силовиків. Ігор Гіркін-Стрєлков сам зізнавався, що без його загону кровопролитна війна в Україні не почалася б.
“Гашетку війни все-таки я натиснув. Якби наш загін не перейшов кордон, у підсумку все б скінчилося, як у Харкові, як в Одесі. Було б кілька десятків убитих, обпалених, заарештованих. І на цьому б скінчилося. А практично маховик війни, яка досі триває, запустив наш загін”, – заявляв росіянин.
Статус недоторканного втрачений

Спеціальний кореспондент ВВС Ілля Барабанов коментує повідомлення про затримання Ігоря Стрєлкова:

Стрєлкова (Гіркіна) затримали силовики у справі про “екстремізм” через кілька днів після новин про те, що протоколи за адміністративною статтею про “дискредитацію” армії склали на раніше судимого полковника ГРУ Володимира Квачкова.

Разом вони створювали “Клуб розлючених патріотів” і регулярно після початку російського вторгнення в Україну вели стріми, під час яких жорстко критикували діяльність політичного та військового керівництва росії.

Довгі роки Стрєлков вважався недоторканним – і тому, що він колишній офіцер ФСБ, і за його діяльність на сході України в 2014 році. Захищав його в росії, очевидно, і статус головного обвинуваченого у справі про катастрофу малайзійського Boeing MH-17, за яким суд у Гаазі заочно засудив його до довічного ув’язнення.

Можна припустити, що наказ не чіпати колишнього колегу президента росії до ФСБ надійшов з самого верху російської влади, тож довгі дев’ять років силовики заплющували очі на ту критику, яку Стрєлков дозволяв собі, зокрема, щодо президента Росії Володимира Путіна.

Його не чіпали й довгі 17 місяців війни — хоча він, очевидно, дозволяв собі значно жорсткіші висловлювання про перебіг “спеціальної військової операції”, ніж ті, за які політик Ілля Яшин отримав вісім із половиною років ув’язнення, а московський депутат Олексій Горінов — сім років.

Якщо раніше російська влада садила тих, хто виступав проти війни, то тепер, схоже, почали приходити і до тих, хто війну підтримує, але вважає, що російське командування веде її дуже погано. Очевидно, система, яка раніше працювала, зламалася після невдалого військового перевороту ПВК “Вагнер”, і тепер російська влада вирішила діяти по-новому.

Як його сприймали в Україні

Святослав Хоменко, ВВС:

Здавалося б, яка неоднозначність може бути у сприйнятті Ігоря Стрєлкова в Україні?

Але згадаємо події одного травневого вечора 2020 року на київському Подолі.

Відомий журналіст Дмитро Гордон сидить у своєму офісі і бере інтерв’ю у Ігоря Стрєлкова, називаючи його при цьому “людиною переконань”, “історичною особистістю”. Інтерв’ю триває майже чотири години, і ще до його закінчення біля будівлі, обвішаної портретами Гордона, збираються кілька десятків протестувальників, для яких сам факт розмови українського журналіста з цим персонажем перебував далеко за межею нормальності.

Стіни офісу Гордона, які постраждали в результаті цього протесту, – найкращий доказ того, що з Гіркіним в Україні “не все так однозначно”.
Ось і зараз, після початку великої війни, Ігор Стрєлков навряд чи міг би вважатися головним російським ньюсмейкером в українському інформаційному полі, цитувати його у традиційних ЗМІ вважалося явним моветоном.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Проте своє коло шанувальників у колишнього міністра оборони самопроголошеної ДНР явно було. У телеграмі досить популярними були ролики, в яких Стрєлков з характерними інтонаціями докладно розповідав про те, як усе погано з бойовим духом, матеріальним забезпеченням та рішеннями на полі бою у російської армії. І як обрушиться російська держава, якщо “Фанерний маршал” і “Верховний Некомандувач” продовжуватимуть так само.

Хтось навіть порівнював його з Олексієм Арестовичем: мовляв, і той, і той своїми проповідями здіймають моральний дух українців під час війни, яку проти них розв’язала росія, але є нюанс. І нюанс цей полягає в тому, що Стрєлков критикує російську військову та політичну верхівку не за те, що вони розпочали загарбницьку війну в центрі Європи. Йому не подобається те, що російська армія недостатньо ефективно знищує українців.

Підсвідоме прагнення підтримувати Стрєлкова в його принижувальних оцінках на адресу його власної держави – а я знаю українців, які цим грішили, – означає вболівати за те, щоб війна проти України була ще кривавішою, ніж зараз.

Про що свідчить затримання Стрєлкова – про розкол російських прихильників війни чи навпаки, їхню консолідацію – з Києва не видно. Так, за великим рахунком, це все одно. Адже, якщо розібратися, для Сил оборони України той самий Стрєлков нічим не відрізнявся від Сергія Шойгу, Володимира Соловйова, Валерія Герасимова, Євгена Пригожина. Незалежно від взаємин між ними, всі вони – особи та символи розв’язаної росією війни. Логіка проста: менше їх – легше українцям. А в їхніх сортах потім розберемося.

Гіркін і “Вагнер”

Після масованого вторгнення росії в Україну 2022 року він кілька разів намагався потрапити на фронт, але всі спроби, за його словами, закінчилися “пшиком”.

Конфліктував він і з головою ПВК “Вагнер” — вони обмінювалися образливими випадами, а після заколоту вагнерівців Стрєлков став називати Євгена Пригожина зрадником Батьківщини. Звинувачення у зраді він висловлював і на адресу тих командирів ПВК “Вагнер”, які після заколоту вирішили продовжити роботу з Пригожиним.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

9 липня у Петербурзі Стрєлков збирався виступити з лекцією, присвяченою заколоту вагнерівців. Місцем її проведення мала стати популярна у ультраправих книгарня “Листва”. Проте поліція зірвала цей захід.

Політолог Тетяна Станова написала у своєму телеграм-каналі про затримання Стрєлкова:

“Ігоря Стрєлкова, одного з найгостріших критиків Міноборони, а також путіна та шойгу особисто, затримали. Як довго вони цього чекали!”

Гіркін, звичайно, давно перейшов усі можливі червоні лінії, і у силовиків (від ФСБ до військових начальників) давно руки свербіли його заарештувати. Причому заяву написав колишній командир Вагнера. Нині це вже не має значення.

Арешт, безперечно, — на користь Міноборони. І це один із наслідків заколоту Пригожина: армія отримала більше політичних можливостей придушувати своїх супротивників у публічному просторі. Я не чекала б якоїсь масовості, але найрадикальніших можуть переслідувати, щоб інші акуратніші були.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *