ШІ використовується в новому проєкті R-GRID для захисту електромереж від загроз

ШІ використовується в новому проєкті R-GRID для захисту електромереж від загроз

Україна спільно з міжнародними партнерами розпочала проєкт R-GRID з розробки інструменту штучного інтелекту, покликаного підвищити стійкість енергосистем до потенційних атак та збоїв.

Ініціатива є частиною пріоритетів науково-технічної співпраці України та НАТО на 2023 рік і має на меті пошук рішень для забезпечення енергетичної безпеки в умовах триваючої російської агресії проти нашої держави. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «The Page».

«Російські атаки на українську електроенергетичну інфраструктуру завдали серйозної шкоди…. Синхронізація української енергосистеми з системами європейських країн суттєво сприяла її стабілізації. Однак енергосистеми все ще потребують додаткових рішень, щоб бути більш стійкими до різних видів атак», — зазначив Андріан Прокіп, директор енергетичної програми Українського інституту майбутнього, директор проєкту в країні-партнері.

За словами очільника проєкту від НАТО Мацея Ключинського, R-GRID дозволить ідентифікувати критично важливі елементи електромереж та розробити заходи з підвищення їх безпеки.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Томаш Міхалак з НЦБР IDEAS пояснив, що створюваний симулятор сприятиме прийняттю стратегічних рішень щодо виявлення вразливих компонентів мереж та моделюванню шляхів модернізації інфраструктури.

Як наголосила Пяйві Маттіла з Університету Лауреа, проєкт R-GRID допоможе посилити енергетичну безпеку країн-членів та партнерів Північноатлантичного альянсу.

Що відомо про ініціативу R-GRID

Консорціум із реалізації дворічного проєкту об’єднав зусилля Польської асоціації нацбезпеки, Українського інституту майбутнього, НЦБР IDEAS та фінського Університету Лауреа.

R-GRID покладатиметься на штучний інтелект для моделювання та запобігання збоям у постачанні електроенергії критичним споживачам з використанням традиційних і відновлюваних джерел енергії.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *