Голови верховних судів Європи погодили принципи незалежності суддів

Якщо закон передбачає оцінювання професійної діяльності суддів, таке оцінювання має відбуватися з дотриманням принципу незалежності судової влади.

Оцінювання суддів може виявляти питання, у яких їм слід удосконалюватися, та визначати претендентів на підвищення по службі. Однак, оцінювання не може слугувати приводом для звільнення судді з посади.

Таке положення містить Декларація щодо принципів незалежності судової влади, яку 14 жовтня в Хорватії прийнято Конференцією голів верховних судів країн Центральної та Східної Європи. Проект декларації складено на основі дискусій та обговорень на минулорічній конференції у м. Тбілісі (Грузія).

Учасники щорічної Конференції, заснованої у Празі 2011 року, основну увагу зосереджують на зміцненні верховенства права у всьому світі. Особливу увагу вони приділили постаті судді, зокрема, учасники заходу були одностайними в тому, що процес добору, призначення та підвищення суддів має бути прозорим, а звільнення судді повинно відбуватися під контролем судової влади.

На думку учасників конференції, для забезпечення незалежності судової влади необхідне й достатнє фінансування та забезпечення відповідних умов праці. Наприклад, голова ВС Азербайджану повідомив, що бюджетні видатки його країни на судову систему збільшилися у 20 разів.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *